Selecteer een pagina

Burn-out of een tekort aan vitamine D?

Het is de derde keer dat Kim dit jaar de huisarts bezoekt, een gezonde vrouw van 54 jaar die volop in het leven staat. Alleen dit jaar gaat het anders vergeleken met de afgelopen jaren. Ze heeft een compleet gevoel van moeheid en lusteloosheid, een constant gevoel van een tekort aan energie, ze slaapt slecht en de bijbehorende opvliegers doen haar al helemaal niet goed. Op haar werk ligt de druk hoog, deadlines, vergaderingen, bijscholingen en haar mailbox is de laatste tijd meer een monster geworden dan een welkome vriend om goed in contact te blijven. Afgelopen nacht was het weer raak, gedachten bleven maar komen en nu zat ze totaal uitgeblust in de wachtkamer van haar huisarts. Stiekem overviel haar het gevoel of ze wel recht had om gebruik te maken van de kostbare uren van de arts, waren haar klachten wel erg genoeg. Kim, riep de huisarts, er was geen ontkomen meer aan. Wel was er nog ruimte in haar hoofd om te denken dat haar eigen risico nu helemaal aan diggelen ging, de derde keer dit jaar het moet toch niet gekker worden!

Moe
Ze hoorde haar zelf praten en de rode draad was intense moeheid, niet instaat om op welke manier haar lichaam de kracht te geven om de batterij op te laden. Dat het op haar werk een puinhoop was. Haar vriendinnen aan een burn-out dachten, alleen ik accepteer het gewoon niet, het past zó niet bij mij!

Er volgde een goed gesprek, de eerste stap was uitsluiten of er niets medisch aan de hand was. Dit klonk haar als muziek in de oren, want burn-out klonk nog 10 keer erger dan het mailbox monster!

Baanboetseren
Extreem laag vitamine D was de uitslag, gelukkig géén burn-out. In de 8 weken die volgenden nam Kim trouw 1 x in de week twee drinkampullen vit D in. Onvoorstelbaar wat er gebeurde, langzaam verdwenen al haar klachten. Haar energie kwam terug, het slapen ging alle weken beter. Het vertrouwen in haar lichaam kwam terug, hoe mooi was dat!

Afgelopen week is Kim in gesprek gegaan met haar leidinggevende, insteek was hulpvragen om grip terug te krijgen op de puinhoop die ze zelf in het afgelopen jaar had veroorzaakt.

Het advies was 5 Baanboetseer gesprekken met een coach, één tussen- en eindevaluatiegesprek met de leidinggevende. Opgelucht en blij verliet ze het kantoor, fase twee van het herstel kon haar niet snel genoeg.

Tip: Deel deze blog wanneer je het idee hebt dat het voor anderen waardevol zou kunnen zijn.